Logo__cid_f88dd9eefbd3428ea63e485bfae56535_faridpc

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. De gemeenten in Noord-Limburg bereiden zich hier samen met jeugdhulporganisaties op voor. In het nieuwe jeugdstelsel gaan gezinscoaches een cruciale rol spelen in het verbeteren van de samenwerking rond gezinnen. Dit heeft gevolgen voor bestaande organisaties zoals Bureau Jeugdzorg (BJZ), zo melden de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

Voor jongeren en kinderen die in 2014 geïndiceerde zorg ontvangen of een indicatie daarvoor hebben, blijft deze zorg in 2015 gegarandeerd. Gemeenten, jeugdhulpaanbieders én financiers hebben daar vorig jaar al afspraken over gemaakt in het regionaal transitiearrangement.

De Noord-Limburgse gemeenten willen de deskundigheid en expertise die nu bij medewerkers van BJZ aanwezig is inzetten in het toekomstige jeugdstelsel. Gezinscoaches krijgen hierin een belangrijke rol. Door de inzet van gezinscoaches moet de samenwerking rond gezinnen beter worden en zal er minder gebruik worden gemaakt van gespecialiseerde jeugdzorg.

Naast de toegangsfunctie heeft BJZ de volgende gespecialiseerde functies: jeugdbescherming, jeugdreclassering, Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en spoedeisende hulp (crisisdienst). De gemeenten in Noord-Limburg hebben met BJZ afspraken gemaakt zodat de zorg die nu geboden wordt door Bureau Jeugdzorg gecontinueerd kan worden.

De gemeenten blijven BJZ en jeugdzorgaanbieders de komende tijd intensief betrekken om de overgang naar de nieuwe situatie in 2015 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Uitgangspunt in de Jeugdwet is en blijft ook in de toekomst dat alle kinderen moeten kunnen groeien en hun talenten kunnen ontplooien in een veilige omgeving. Hierin spelen de ouders als eerstverantwoordelijke de belangrijkste rol en daarnaast de school, de naschoolse opvang, de vereniging en de buurt. De gemeenten zorgen ervoor dat de zorg die nodig is ook geleverd wordt.

© Nationale Zorggids