World Mental Health Day: een op de drie openhartig over mentale gezondheid

Op donderdag 10 oktober is World Mental Health Day. Het doel is om bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen wereldwijd te vergroten. Uit onderzoek van Hallmark blijkt dat een op de drie Nederlanders openhartig is over zijn of haar mentale welzijn. Een groot deel van de bevolking vindt het dus lastig om over dit onderwerp te praten. Dit meldt Hallmark.

Bij het onderzoek gaf 35 procent van de deelnemers aan zich zorgen te maken om anderen te belasten of dierbaren ongerust te maken. Dit percentage is vooral hoog onder jongeren van 18 tot en met 24 jaar - 52 procent - in vergelijking met 26 procent bij 65-plussers. Bovendien twijfelt 22 procent om het gesprek aan te gaan, omdat zij het onderwerp mentale gezondheid te persoonlijk vinden.

Luisteren en contact houden

De steun vanuit de omgeving blijkt cruciaal. Bijna 88 procent van de respondenten kent iemand die met mentale problemen te maken heeft gehad. Het aanbieden van een luisterend oor is voor 96 procent de meest gekozen manier om steun te bieden, gevolgd door regelmatig contact houden (71 procent).

Bang om iets verkeerds te zeggen

Toch vindt een aanzienlijk deel van de Nederlanders het moeilijk om over iemands mentale gezondheid te praten. Ongeveer 18 procent heeft hier geen moeite mee, maar veel anderen zijn bang om iets verkeerds te zeggen of weten simpelweg niet wat ze moeten zeggen. Bijna een kwart van de jongere respondenten voelt zich hierover onzeker, terwijl dit percentage onder 55-plussers slechts 6 procent is.

Door: Nationale Zorggids