Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een vrouw uit Rijsbergen voor gebruik van GHB, flakka en alcohol. Ze bracht haar kindje in gevaar vanwege verslavingen. Ook weigerde ze hulp van instanties zoals de geestelijke gezondheidszorg of Kinderbescherming en hield ze zich niet aan afspraken en controles rond de zwangerschap. Ondanks dat het kindje levend ter wereld is gekomen en bij de moeder mag blijven, wil het OM de gepleegde feiten aan de kaak stellen. Dit meldt NOS.
Hoewel dit soort zaken in andere landen niet uniek zijn, zijn ze dat in Nederland wel. De Kinderbescherming is er in ieder geval blij mee omdat het een moeder kan helpen realiseren dat ze strafbaar bezig is en er grenzen zijn binnen wat ze kan en mag doen. “Maar het belangrijkste is dat we op die manier ervoor zorgen dat die moeder hulp gaat aanvaarden.” De moeder uit Rijsbergen werd onder toezicht gesteld door de Kinderbescherming, maar stopte niet met haar drugsgebruik. Drie andere kinderen zijn uit huis geplaatst.
Gebrek aan wettelijke basis
Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning snapt het Openbaar Ministerie (OM), maar weet niet hoever de zaak zal komen. Er is namelijk een gebrek aan wettelijke basis, welke rechters dan zouden moeten oprekken. Een van de vragen die gesteld zal moeten worden tijdens zo’n zaak is: was het ongeboren kindje al mens of niet? De in het buitenland gevoerde zaken lopen tegen dezelfde kwesties aan, waarbij de zaken van de officieren van justitie niet afgerond kunnen worden. Ze vraagt zich ook af waar de grens uiteindelijk komt te liggen. Worden er straks ook grenzen gesteld aan roken tijdens de zwangerschap?
De rechtbank bekijkt op 19 november hoe de situatie van de vrouw eruit ziet en wat eventuele vervolgstappen zijn. Ook komt er onderzoek naar de effecten van drugsgebruik en alcohol op een ongeboren kindje.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky