Psycholoog Annet Heijerman-Holtgrefe en haar team van de Universiteit van Amsterdam hebben een behandelvorm in groepsverband ontwikkeld voor kinderen met tics. Tackle your Tics is geen snelle oplossing tegen tics, maar de kwaliteit van leven verbetert wel binnen enkele maanden. Dit meldt De Universiteit van Amsterdam.
Bijna 1 procent van de bevolking heeft last van tics, bijvoorbeeld door het syndroom van Gilles de la Tourette. Meestal ontstaan deze tics rond de leeftijd van 5 of 6 jaar en ze kunnen variëren van mild tot ernstig. Soms zijn tics tijdelijk en soms continu. Kinderen kunnen hierdoor concentratieproblemen oplopen, net als psychische problemen, pijnklachten en vermoeidheid. Kinderen en jongeren hebben op school soms last van pestgedrag of stigmatisering.
Gedragstherapie
Voor deze kinderen is er speciale gedragstherapie die tics met zo’n 30 procent kan verminderen. Dat gebeurt binnen een traject van 12 weken en vraagt veel van de kinderen en hun ouders. Ook moeten ze vaak ver reizen, omdat er een tekort is aan gespecialiseerd therapeuten. “Bovendien ligt de nadruk in gedragstherapie op het controleren van tics, terwijl veel gezinnen willen leren omgaan met tics in het dagelijks leven”, aldus Heijerman-Holtgrefe.
Tackle your Tics
De nieuwe behandelvorm Tackle your Tics kan daarbij helpen. Dit is een vierdaagse groepsbehandeling voor kinderen en jongeren tussen de 9 en 17 jaar, waar ze leren omgaan met hun tics. De behandeling is een combinatie van gedragstherapie, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen, ontspanning en een trainingsapp. Uit onderzoek naar Tackle your Tics blijkt dat de behandeling geen snelle oplossing is voor het verminderen van de tics, maar dat deze wel de kwaliteit van leven verbetert en kinderen minder hinder ervaren door de tics.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky