Wie (terug)denkt aan het studentenleven, denkt niet alleen aan hard studeren maar ook aan een onbezorgde periode vol plannen voor de toekomst en feestjes. Anno 2022 ervaart meer dan de helft van de studenten dit echter heel anders. De stijgende prijzen zorgen ervoor dat 57 procent van de studenten nu meer stress ervaart dan tijdens de coronalockdowns. Dat meldt ANP Expert Support.
Zeven op de tien studenten lukt het momenteel niet om te sparen en houdt geen geld over voor leuke dingen. Vier op de tien komt financieel zelfs niet uit aan het eind van de maand. Dit blijkt uit een peiling van StuDocu, in Nederland beter bekend als StudeerSnel, onder studenten in het hoger onderwijs. “Tijdens de coronalockdowns gaf maar liefst 78 procent van de studenten aan regelmatig tot extreem vaak met stress te kampen. Dat studenten door de inflatie nu nog meer stress ervaren is zorgelijk”, vindt Marnix Broer, medeoprichter en CEO van Studocu.
Uitgavenpatroon op de schop
Voor de studenten die op kamers wonen heeft de huidige situatie financieel flink wat gevolgen. Een deel heeft al huurverhoging gehad (18 procent) en nog eens 41 procent geeft aan dat dit binnenkort gaat gebeuren. 17 procent heeft weliswaar geen huurverhoging gekregen maar wel een hogere energienota. Marnix Broer: “Het is nog niet zo dat uitwonende studenten direct weer naar hun ouders terug hoeven of naarstig op zoek moeten naar een andere, goedkopere woning. Maar het heeft wel invloed op hoe zij hun leven nu moeten inrichten. Bijna driekwart van de studenten moet echt extra op zijn uitgaven letten of zelfs meer gaan werken.”
Minder vaak de kroeg in
70 procent van de studenten gaat minder vaak de kroeg doordat bierprijzen aanzienlijk stijgen. Ook geeft 46 procent aan dat ze minder vaak een rondje geeft en 45 procent deelt veel vaker de rekeningen met vrienden om de kosten te drukken. Ook zegt de helft van de studenten dat de prijsstijgingen invloed hebben op hun keuze om niet naar festivals en concerten te gaan. Marnix Broer: “Terwijl iedereen er zo veel zin in had. Uit een eerder onderzoek dat dit jaar in samenwerking met Eventix is gedaan, bleek dat het overgrote deel van de studenten helemaal geen rekening meer houdt met corona bij het plannen van festivals. Ze hebben in twee jaar coronapandemie vooral het losgaan en samenzijn met mensen gemist. Nu dit eindelijk weer kan, gaan de plannen voor veel studenten alsnog niet door.”
Niet vliegen en korter op vakantie
Van de studenten die niet op vakantie gaan, geeft zestig procent aan dat dit is vanwege de hoge prijzen. De helft van hen gaat deze zomer werken in plaats van reizen om te zorgen dat zij de hogere huur- of energiekosten kunnen blijven betalen. “En we zien dat het deel van de studenten dat wel op vakantie gaat, zijn of haar vakantieplannen heeft aangepast. Ze gaan korter op vakantie of blijven in eigen land. Ruim een derde laat het vliegtuig links liggen, maar dat komt deels door de situatie op Schiphol”, zegt Marnix.
Tegemoetkoming vanuit de overheid
Studenten moeten dus flink interen op het uitbundige studentenleven. Bijna 9 op de 10 studenten zouden een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid toejuichen. Marnix Broer begrijpt dat en zou het ook niet meer dan redelijk vinden. “Studenten worden aan alle kanten financieel benadeeld en nu al gedwongen een schuld aan te gaan. Studeren en financieel rondkomen is echt een grote uitdaging. Dat zij momenteel dan ook meer stress ervaren dan tijdens de hele coronaperiode verbaast mij niet, er mag vanuit de overheid echt meer aandacht zijn voor het studentenwelzijn.”
Door: Nationale Zorggids