Een Drentse moeder staat terecht voor poging tot doodslag of zware mishandeling op haar 3-jarige zoon. Hij had de drug GHB in zijn bloed toen hij in de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 in Groningse Martini Ziekenhuis belandde. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste inzage in zijn dossier, maar het ziekenhuis weigerde dat. De rechter heeft deze week besloten dat het dossier toch overhandigd dient te worden, zodat er gedegen strafrechtelijk onderzoek kan plaatsvinden. Dit meldt RTV Drenthe.
Door het medisch dossier in te zien, wil het OM achterhalen wat de rol van de moeder was in dit incident. De onderzoeksrechter liet daarom al beslag leggen op zijn dossier, maar het Martini Ziekenhuis ging hiertegen in bezwaar.
Flesje GHB in de slaapkamer
Volgens de politie stond er een flesje met GHB in de slaapkamer van de moeder, maar zij had gezegd dat ze niet wist wat dat voor flesje was. Volgens getuigen gebruikte ze wel eens GHB en andere drugs. Daarom startte het OM een strafrechtelijk onderzoek en wil het van een forensisch arts weten wat er in het medisch dossier staat. De conclusies bepalen of het OM de moeder poging tot doodslag ten laste kan leggen.
Waarheidsbevinding
Het Martini Ziekenhuis laat weten dat patiënten recht hebben op privacy. Daarbij heeft het meldpunt Veilig Thuis het OM al voorzien van informatie. Maar dat is volgens de officier van justitie te summier geweest. Daarnaast is het nodig voor de forensisch arts om de juiste bron ter beschikking te hebben. “In kader van waarheidsbevinding moet de arts onderzoek kunnen doen op punten als gevaarzetting, de oorzaak van de toestand waarin het kind verkeerde en wanneer de drug is ingenomen.” Daar gaat de rechtbank in mee. Die vindt ook dat het medisch dossier nodig is in het kader van waarheidsbevinding. De rechter zei dinsdag dat dit de enige mogelijkheid is om bewijs te verzamelen voor een eventuele zaak tegen de moeder. En dat is belangrijk, wat mogelijk pleegde zij ernstige strafbare feiten.
Als het Martini Ziekenhuis dat wil, kan het nog in cassatie bij de Hoge Raad.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky