Normal_zwangerschapstest

Het preventieve programma Nu Niet Zwanger dat jonge en kwetsbare ouders adviseert over anticonceptie en het voorkomen van een zwangerschap, levert meer op dan dat het kost. Hoewel gemeenten de kosten voor NNZ flink vinden en de opstartkosten lastig rond te krijgen zijn, levert het voorkomen van zwangerschappen veel op doordat er geen zorg- en ondersteuningskosten uitgaan. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

In 2015 startte het programma in Tilburg, maar al snel breidde het uit naar andere gemeenten. Inmiddels gebruiken tientallen gemeenten Nu Niet Zwanger om onbedoelde zwangerschappen - en daarmee onnodig leed - te voorkomen. In het programma wordt het gesprek aangegaan met mannen en vrouwen waarvan het mogelijk beter is als zij op dit moment niet in verwachting raken, bijvoorbeeld omdat zij ernstig verslaafd zien, ernstige psychiatrische aandoeningen hebben of met een verstandelijke beperking leven.

Kosten hangen af van gedragsverandering

Tachtig procent van de mannen en vrouwen die via Nu Niet Zwanger het gesprek aangaan, zien af van het krijgen van een kind. Dit voorkomt niet alleen menselijk leed, maar heeft ook een positieve invloed op de zorg- en ondersteuningskosten. Hoewel een deelname een flinke smak geld kost, krijgen gemeenten er ook veel voor terug. Een deelname kost tussen de 322 en 805 euro. Het bedrag hangt af van wat de kwetsbare man of vrouw besluit. Een gemeente die 80 procent van haar deelnemers een andere richting weet op te sturen, betaalt 403 euro per deelnemer.

Pleegzorg en beschermd wonen

Een vrouw die besluit om haar kind te houden, heeft soms opvoedondersteuning nodig of moet in een beschermd wonen-situatie terecht. In extremere gevallen wordt haar kindje haar afgenomen, die gaat dan naar de pleegzorg. Is een zwangerschap met uithuisplaatsing voorkomen, dan zijn de baten ruim 17.000 euro. Bij een vrouw die naar beschermd wonen had gemoeten, zijn de baten 52.000 euro. De onderzoekers concluderen dat het NNZ meer maatschappelijke baten oplevert dan dat het kost.

Door: Nationale Zorggids