Het is de angst van veel vaders: na een scheiding je kind niet meer mogen zien. Documentairemaker Elena Lindemans volgt in Verstoten Vaders een jaar lang drie mannen die in deze nachtmerrie verstrikt zijn geraakt. Dit meldt BNNVARA.
Armand, Deepak en Gerard zijn geen activistische mannen in Batmanpakken, maar vaders die een stille en lange strijd voeren tegen beschuldigingen van hun ex-partners. Achter de gesloten deuren van de rechtbank en jeugdzorg proberen ze duidelijk te maken dat de beschuldigingen volgens hen niet kloppen: 'hoe bewijs je dat iets dat nooit is gebeurd, nooit gebeurd is?' '2Doc: Verstoten Vaders' gaat op zondag 22 maart in première op het Movies that Matter Festival en is maandag 23 maart om 20:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Elena Lindemans: "Tijdens het maken van 'Vrouw slaat man' – een film over mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld - kwam ik in contact met vaders die hun kinderen (bijna) nooit meer zagen. Toen ik me hierin ging verdiepen, schrok ik van de cijfers en tijdens het draaien van de documentaire ben ik van de ene in de andere verbazing gevallen. In de strijd om het kind wordt niks geschuwd."
Ouderverstoting na scheiding
Ouderverstoting is een groot probleem in Nederland, jaarlijks verliezen na een scheiding zo'n 16.000 kinderen het contact met één van de ouders, meestal is dat de vader. Een vader in de documentaire zegt: "Omdat instanties zoals jeugdzorg niet aan waarheidsvinding doen, wordt al snel gedacht: 'waar rook is, is vuur'". Een moeder krijgt vaak het voordeel van de twijfel en als verstoten vader sta je dan al snel buitenspel, aldus de vaders. Veel kinderen van gescheiden ouders, die het contact met één ouder zijn verloren, lopen op latere leeftijd tegen psychische problemen aan.
Elena Lindemans maakte eerder de veelbesproken documentaires 'Moeders springen niet van flats' (2014), 'Vrouw slaat man' (2017) en 'Ik heb het niet gedaan' (2019).
Door: Nationale Zorggids