Normal_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress_burnout

Ruim vijftien procent van de studenten van Hogeschool Rotterdam heeft een ouder, partner, broer of zus die problemen heeft met het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. De gezondheid (vooral psychisch) en studieprestaties van deze studenten lijden hieronder. Dit blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Alle (niet-Engelstalige) studenten ontvingen een vragenlijst waarin vragen werden gesteld over hun eigen middelengebruik en dat van hun gezinsleden. Dit meldt Hogeschool Rotterdam. 

Vaker studievertraging, meer roken en meer stimulerende medicatie

5.662 studenten vulden de vragenlijst in, van wie 881 rapporteerden een persoon in de directe omgeving te hebben met een verslaving. Deze studenten hebben een slechtere lichamelijke en vooral een slechtere psychische gezondheid dan studenten bij wie in het gezin dit soort problemen niet voorkomen. Ook hebben zij vaker studievertraging (20,9 procent tegenover 16,4 procent), roken zij vaker (21,3 procent tegenover 12,9 procent) en gebruiken ze vaker stimulerende medicatie (23 procent tegenover 14,1 procent).

Agressie en (seksueel) geweld

De enquête was anoniem tenzij studenten ervoor kozen om hun contactgegevens achter te laten als ze daar behoefte aan hadden. 115 studenten deden dat. Uit gesprekken met een aantal van hen blijkt dat hun problemen heftig zijn: agressie, (seksueel) geweld, vernedering, belediging, faalangst en zelf ook alcohol of drugs gaan gebruiken.

Schade en sociale steun in kaart brengen

De gevolgen van verslaving voor naasten zijn in Nederland nog nauwelijks onderzocht. Kenniscentrum Zorginnovatie gaat vervolgonderzoek doen, onder andere door de schade, copingstrategieën en sociale steun van studenten in kaart te brengen. Ook hopen de onderzoekers dat andere hogescholen het onderzoek willen herhalen.

Door: Nationale Zorggids