Hoewel het nu nog heel gek klinkt dat psychiaters een patiënt drugs voorschrijven, zou dat in de toekomst toch mogelijk zo kunnen zijn. Onderzoekers stellen dat partydrugs bepaalde effecten kunnen hebben waar een specifieke groep patiënten baat bij heeft. Het gaat onder andere om ketamine en MDMA, die onder andere kunnen helpen bij depressie. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Partydrugs komen regelmatig in het nieuws na gevaarlijke ongelukken of een sterfgeval. Echter worden fatale bijwerkingen van medicijnen amper in de media behandeld. Volgens prof. Dr. Jan Ramaekers van Maastricht University vallen beide onder de naam farmaca, maar wordt tegen drugs heel anders aangekeken dan tegen medicijnen. De Psychofarmacoloog doet met collega’s al jaren onderzoek naar het gebruik van drugs.
Ramaekers stelt bijvoorbeeld dat ketamine zeer effectief kan zijn voor mensen die depressief zijn. Het resultaat is al merkbaar na 3 tot 4 uur en er is slechts één zeer lage dosering nodig om de depressieve symptomen te verlichten. Op dit moment is er nog geen antidepressivum op de markt dat zo snel werkt. Ook zou ketamine kunnen werken voor patiënten die niet reageren op reguliere antidepressiva.
Ook haalt de psychofarmacoloog MDMA aan. In de partyscene wordt de drug gebruikt omdat het een energiek gevoel geeft en de empathie verhoogt. Dit zou met name goed kunnen werken bij mensen met het post-traumatisch stresssyndroom (ptss). Door de empathie te verhogen, zou het voor de patiënt makkelijker zijn om over bepaalde gebeurtenissen te praten en zo het trauma aan te pakken. Daarnaast zou MDMA de band met de therapeut kunnen verbeteren waardoor de behandeling effectiever is.
Door: Redactie Nationale Zorggids