Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 het concept Blue Monday. De derde maandag van januari is volgens hem de meest deprimerende dag van het jaar. Tenminste, dat vertelde zijn eigen wetenschappelijke formule hem. Een conclusie die hem niet in dank werd afgenomen, want niemand snapt hoe zijn formule werkt en waar de grootheid ‘tijd’ is gebleven. Wat houdt Blue Monday voor ons in? En is het terecht dat dit zo heet?
Wat houdt Blue Monday in?
Blue Monday, ofwel blauwe maandag, is zogezegd de meest donkere dag van het jaar. Geestelijk gesproken dan. We kampen allemaal met wat negatieve, bijna depressieve, gevoelens omdat de feestdagen weer voorbij zijn, goede voornemens allang weer zijn vergeten en de eerstvolgende vakantie nog even op zich laat wachten.
Bovendien is januari qua weer vaak ook niet om over naar huis te schrijven. De dagen zijn nog steeds kort, het regent veel en de temperaturen hangen rond het vriespunt. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat januari een mooi en zonnige sneeuwmaand was, maar in Nederland is mooi (winter)weer nóóit een garantie.
Klopt het dat we allemaal een dipje hebben op de derde maandag van januari?
Het is onmogelijk om één dag vast te stellen waarop we allemaal zogezegd depressief zijn. Het woord depressie is sowieso geen woord dat we zomaar moeten gebruiken als we ons down voelen of als we één dag niet goed in ons vel zitten, zeggen wetenschappers.
Hoogleraar Marcus Huibers deed jaren geleden onderzoek naar depressieve klachten van mensen. Hij liet 14.000 mensen een vragenlijst invullen en daaruit bleek dat het weer geen invloed heeft op de gemoedstoestand van iemand met een depressie (bron: Dagblad van het Noorden).
Dit neemt natuurlijk niet weg dat er genoeg mensen zijn die aankomende maandag wel een slechte dag hebben of wel kampen met een depressie. De commerciële wereld heeft daarom goed ingespeeld op Blue Monday. Zo gaven tankstations voorheen een gratis kopje koffie weg met een zakje met lekkernijen en staan tijdschriften ieder jaar weer vol met de beste tips om de meest deprimerende dag van het jaar te overleven.
Als het aan MIND ligt wordt er op Blue Monday ook aandacht gevraagd voor de ernst van een echte depressie. Dit doet de organisatie door tips te delen om met sombere gedachten om te gaan, een Blue Monday challenge te organiseren en dit jaar vraagt het hardlopers om geld in te zamelen voor een project dat zich richt op preventie van psychische problemen.
Door: Redactie Nationale Zorggids