Of iemand daadwerkelijk baat heeft bij het gebruik van antidepressiva, kan mogelijk voorspeld worden door te kijken naar de genen van deze persoon. Onderzoekers hebben ontdekt dat testmuizen die goed reageren op antidepressiva, een bepaald gen hebben. Ook bij mensen zou dit kunnen voorspellen of de behandeling zal aanslaan of dat het middel juist meer kwaad dan goed doet. Dit meldt NU.nl.
Het onderzoek op muizen is uitgevoerd in opdracht van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie. Door op muizen te testen, worden externe factoren zoals verschillen in voedsel, opvoeding en omgeving uitgesloten aangezien de dieren allemaal op dezelfde manier behandeld worden. Wetenschappers ontdekten dat het verschil tussen de muizen huiste in genen die de gevoeligheid voor glucocorticoïde bepalen. Dit hormoon speelt een sleutelrol in de reactie op stress en het is al bekend dat een onbalans van het hormoon kan leiden tot depressieve klachten.
Ook het bloed van ongeveer honderd patiënten die kampen met depressie werd onderzocht op dezelfde genetische eigenschappen. Hierdoor kon grotendeels verklaard worden waarom iets meer dan de helft van de patiënten baat had bij antidepressiva, en waarom de anderen niet. Hierdoor moet het in de toekomst makkelijker worden om te beslissen of de patiënt gebaat is bij antidepressiva. Het middel kent vele bijwerkingen en werkt verslavend. Als uit iemands genen al blijkt dat een behandeling met het middel niet effectief is, zou mogelijk gezocht kunnen worden naar een andere vorm van behandeling.
Door: Redactie Nationale Zorggids