Om de doelen van het Meerjarenplan Depressiepreventie te behalen, moet onderzoek naar de aandoening veel breder worden opgezet dan nu het geval is. Het ministerie van Volksgezondheid wil met het plan in 15 jaar tijd het aantal gevallen van depressie met 30 procent terugdringen, maar het ontbreekt aan effectieve behandelingen om dit doel te halen. Door wetenschappers meer samen te laten werken en ook onderzoekers uit de sociologie, technologie en filosofie te betrekken, zou preventie mogelijk effectiever kunnen zijn. Dit meldt NRC.
Volgens hoogleraar Klinische Psychologie Claudi Bockting wordt in onderzoek naar depressie vaak maar naar één zuil gekeken, bijvoorbeeld de biologische factoren of omgevingsfactoren. Echter hebben mensen met depressie vaak te maken met allerlei factoren die een aandeel hebben. Door het onderzoek zo gescheiden te houden, zou een effectieve behandeling niet van de grond komen. Bockting, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum en de Rijksuniversiteit Groningen, pleit daarom met andere hoogleraren en onderzoekers voor een interdisciplinaire aanpak.
Net zoals in andere wetenschapsgebieden zou daarbij gebruik gemaakt kunnen worden van andere vakgebieden, zoals de technologie, sociologie, antropologie en methodologie. Door samen te werken zouden mogelijk nieuwe uitgangspunten gevonden kunnen worden om depressie te behandelen. Zo zouden de doelen van het Meerjarenplan Depressiepreventie mogelijk ook gehaald kunnen worden. In Nederland lijden ongeveer 800.000 mensen aan depressie.
Door: Redactie Nationale Zorggids