Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Gisteren meldden en RIVM en de Hersenstichting dat één op de vier Nederlanders een hersenaandoening heeft. Psychische stoornissen zouden de meest voorkomende type hersenaandoening zijn met bijna 2 miljoen geregistreerde patiënten in 2016. Maar is een psychische stoornis wel een hersenaandoening? Experts verschillen hierover van mening. Een hersenonderzoeker zegt dat een depressie kan ontstaan door een ontwikkelingsstoornis in de hersenen en volgens een psychotherapeut kan zo’n stoornis nooit compleet vanuit de hersenen ontstaan. Dat meldt NOS. 

Hersenonderzoeker Dick Swaab wil niet zeggen dat een depressie alleen ontstaat door een ontwikkelingsstoornis, maar er zijn uiteraard ook andere oorzaken zoals een traumatische ervaring. “De kwetsbaarheid van het brein maakt het toch wel degelijk tot een hersenziekte”, aldus Swaab.

Daar is psychotherapeut Jan Derksen het niet mee eens. Hij erkent dat hersenen een rol spelen, maar dat het brein nooit de enige bron kan zijn. Volgens Derksen is een psychische stoornis altijd te herleiden naar een levensgebeurtenis. Dat de Hersenstichting depressies afdoet als hersenaandoening, vindt hij onzin.

Een derde mening die zich in de discussie werpt is die van hoogleraar Robert Schoevers. Of een depressie nu een hersenaandoening is of niet, maakt volgens hem niet uit. Wat Schoevers goed vindt aan de nieuwe indeling van de Hersenstichting is dat er eindelijk een duidelijk verschil wordt gemaakt tussen lichamelijke aandoeningen en geestelijke aandoeningen. Wie kampt met een depressie of angststoornis heeft daaraan voorafgaand een heel biologisch proces doorlopen. De hoogleraar vindt dat het lichaam en het brein niet als twee losse onderdelen moeten worden gezien en dat alles met elkaar in verband staat. Zoals diabetes wordt gelinkt aan de alvleesklier, wordt een depressie dat aan de hersenen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids