Wie een burn-out heeft, of kampt met concentratieproblemen of stressklachten, heeft baat bij wandelcoaching of wandeltherapie. Deelnemers aan wandelcoaching hebben na acht weken minder last van klachten dan mensen die geen coachings- of therapiesessies in de natuur doen. Vooralsnog zijn er meer coaches dan psychologen die hun cliënten mee naar buiten nemen, maar deze nieuw vorm van therapie wordt ook onder psychologen steeds populairder. Dat meldt NRC.
“In feite is er weinig verschil. Ik gebruik precies dezelfde technieken, zoals cognitieve gedragstherapie. Alleen vindt alles in de natuur plaats. En lopend”, legt psycholoog Muriel Bakker uit. Zij wandelt drie dagen per week met cliënten door het bos, in de zomer én in de winter.
Cliënten met een depressie die in de winter een wandelsessie doen, merken vaak dat hun stemming hierdoor beter worden, vertelt Bakker. Binnenblijven is heel makkelijk als het koud en donker is buiten, maar ook dan helpt een therapeutische wandelsessie. Mensen die kampen met een angststoornis kunnen op deze manier bovendien hun angsten overwinnen. Juist door ze eraan blot te stellen, leren ze omgaan met hun angsten. Datzelfde geldt voor iemand met smetvrees. Diegene loopt dan niet direct door een vervuilde stad, maar leert eerst omgaan met iets kleins, zoals hondenpoep.
Door: Redactie Nationale Zorggids