Ggz-instellingen Parnassia Groep en Antes uit Rotterdam mogen pas samengaan nadat er klinieken, behandelcentra en patiënten zijn overgedragen aan GGZ Delfland. Door het samengaan zou er volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een bijna-monopolist ontstaan in de regio Rotterdam-Rijnmond op het gebied van specialistische geestelijke gezondheidszorg. Daarom moeten er eerst onderdelen worden afgestoten. Op die manier blijft er voor patiënten en zorgverzekeraars keuze bestaan tussen verschillende ggz-instellingen. Dit meldt ACM.
Bestuursvoorzitter van de ACM Chris Fonteijn: ‘We vinden het belangrijk dat er een reëel alternatief voor Parnassia/Antes blijft in de regio. Vandaar dat we een omvangrijke overdracht van klinieken, behandelcentra en patiënten naar GGZ Delfland als voorwaarde hebben gesteld’.
GGZ Delfland gaat één kliniek in Berkel-Rodenrijs, twee klinieken in Rotterdam en een behandelcentrum in Spijkenisse overnemen. Buiten deze klinieken om neemt GGZ Delfland nog patiënten over. Ook gaat GGZ Delfland patiënten behandelen die door de rechter zijn veroordeeld. Omdat patiënten op de eerste plaats staan, komt er een onafhankelijke deskundige die toeziet of deze overgang goed verloopt en op basis van vrijwilligheid plaatsvindt. Daarnaast moet Parnassia Groep/Antes de afspraken uit het Bestuurlijk akkoord geestelijke gezondheidszorg nakomen. Dat betekent dat zij de komende twee jaar nog moet krimpen met een fors aantal ‘bedden’.
Er zijn ongeveer 23.000 mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond die gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg. Parnassia Groep en Antes behandelen patiënten met geestelijke problemen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die verward zijn en opgenomen moeten worden voor een behandeling door een psychiater. Maar ook om mensen die tijdelijk hulp zoeken en gesprekken hebben met bijvoorbeeld een psycholoog.
Door: Redactie Nationale Zorggids