Wie lijdt aan misofonie heeft een hekel aan geluiden als smakken, niezen en slurpen. Deze geluiden zijn niet irritant, maar verschrikkelijk voor iemand met misofonie, wat letterlijk haat voor geluid betekent. Tot voor kort was er geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze aandoening. Britse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het hersendeel dat gevoel aan emoties koppelt bij mensen met misofonie overactief is. Dat meldt NU.nl.
De onderzoekers bestudeerden hiervoor twintig mensen met misofonie en een controlegroep van 22 zonder de aandoening. Terwijl zij een mri-scan ondergingen, werden ze blootgesteld aan geluiden die door iemand met misofonie als verschrikkelijk kunnen worden ervaren. Daaruit bleek dat specifieke geluiden als smakken en slurpen een overdreven emotionele reactie veroorzaken bij mensen met misofonie.
Patiënten die kampen met de nu aangetoonde ziekte, kunnen soms ontzettend kwaad worden van geluiden die zij als verschrikkelijk ervaren. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) behandelde het afgelopen jaar honderden mensen met misofonie. De behandeling is erop gericht om vervelende geluiden te associëren met een ander, minder vervelend geluid. Zo kan iemand die het geluid van luidruchtig chips eten niet verdraagt, het geluid associëren met het lopen over grind. Zo moet het vervelende geluid steeds minder een trigger zijn voor negatieve gevoelens.
Door: Redactie Nationale Zorggids