Normal_hulplijn_telefoon

Sinds de uitzending van de documentaire ‘Emma Wil Leven’ vorige week heeft Korrelatie honderden telefoontjes ontvangen. Vooral mensen die zich herkennen in Emma of bezorgde hulpverleners nemen contact op met de organisatie. Dat melden Korrelatie en het Algemeen Dagblad.

Vorige week dinsdagavond zond NPO3 de documentaire ‘Emma Wil Leven uit’. Een documentaire over een achttienjarig meisje met anorexia die uitbehandeld is en komt te overlijden. Ruim 650.000 mensen keken naar de uitzending. Korrelatie werkte na afloop van de docu mee aan de live opvang.

De organisatie verwachtte dat de documentaire veel zou oproepen. “En dat was ook zo. De documentaire is heel heftig om te zien, maar ook heel liefdevol gemaakt. Korrelatie verwachtte dan ook veel reacties, maar dit aantal overtreft onze verwachtingen”, zegt Lidewy Hendriks, psycholoog bij Korrelatie.

Volgens Korrelatie stuiten opvallend veel mensen die worstelen met een eetstoornis tegen onbegrip. Mensen die hiermee kampen hebben behoefte aan een luisterend oor, maar vaak weten ze niet de juiste hulp te vinden.

Carmen Netten, oprichter van Human Concern en begeleider van Emma toen zij in Portugal zat, hoopt dat de documentaire mensen wakker schudt en dat anorexiapatiënten hulp gaan zoeken. De documentaire laat volgens haar goed zien wat anorexia met iemand doet. En vooral dat het vooroordeel over aandachttrekkerij wordt weggenomen. Toch denkt Netten dat de documentaire ook jaloezie kan opwekken bij meisjes die nog dunner willen worden. Ze benadrukt dan ook dat betrokkenen en zorginstellingen veel met hun patiënten moeten praten over de documentaire en waar nodig begeleiden.

Door: Redactie Nationale Zorggids