Gokhallen vergroten het risico op een gokverslaving het meest. Binnenkort is online gokken waarschijnlijk legaal, waardoor er naar verwachting nog meer verslaafden bij komen. Op dit moment heeft Nederland zo’n 80.000 mensen met een gokprobleem en 100.000 risicospelers (spelers die geestelijke of fysieke kenmerken van een verslaving vertonen). Een wetsvoorstel dat nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt zal online gokaanbieders toestaan reclame te maken in Nederland. Dat meldt de Volkskrant.
Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V en J), heeft het aantal mensen met een gokprobleem in kaart gebracht. Dat is nodig om de gevolgen van de nieuwe wet te kunnen vaststellen. De meeste Nederlanders die deelnemen aan een kansspel doen mee aan loterijen, kopen krasloten of spelen op speelautomaten. Vier procent van de ondervraagde of geanalyseerde Nederlanders speelt online illegale kansspelen.
De gokhallen in Nederland worden door de onderzoekers het grootste ‘pijnpunt’ genoemd. In deze hallen is er nauwelijks controle, spelers worden niet geïnformeerd over de gevaren en probleemgedrag wordt nauwelijks gesignaleerd. Bovendien grijpen zij niet in als ze zien dat een speler verslaafd is.
Toch ziet Trimbos-onderzoeker Ferry Goossens ook positieve ontwikkelingen in de gokwereld. “De gokkast is uit nagenoeg uit de kroeg verdwenen en het aantal gokverslavingen daalt jaarlijks. Toch is het hoog tijd om de verslavingspreventie weer eens af te stoffen. Er moet nog strenger worden opgetreden”, zegt Goossens. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van V en J laat weten dat bestaande kansspelaanbieders, en met name gokhallen, samen met de nieuwe legale online aanbieders strenger worden gecontroleerd. Zo worden alle gokkers beter beschermd.
Door: Redactie Nationale Zorggids