Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben van 2013 tot 2015 onderzoek gedaan naar de Pyson Verzuimanalyse, een diagnostische interventie. De verzuimanalyse maakt in een vroeg stadium onderscheid of het verzuim een medische of een niet-medische oorzaak heeft. Een medische oorzaak is bijvoorbeeld een depressie. Een niet-medische oorzaak is een normale reactie op privéproblemen, zoals bijvoorbeeld een scheiding of een arbeidsconflict. Door eerst dit onderscheid te maken, kan het behandeltraject gerichter worden gekozen. Hierdoor gaan werknemers gemiddeld 63 dagen eerder weer aan het werk, meldt Pyson.
In het onderzoek is de interventie structureel uitgevoerd voordat de behandeling van de psychische klachten of psychosociale problematiek werd gestart. Door deze onafhankelijke analyse was het mogelijk om het behandeltraject beter af te stemmen op de klacht, waardoor onnodige behandeltrajecten zijn voorkomen. Deze effectievere aanpak leidt volgens het onderzoek tot de verkorting van de verzuimduur met gemiddeld 63 dagen.
De Psyon Verzuimanalyse is niet vrijblijvend, maar dient als uitgangspunt voor het beleid van de arbodienst of bedrijfsarts. Om deze reden ontvangt de bedrijfsarts ook een afschrift van de medische rapportage. Hierdoor heeft de werkgever na het uitvoeren van de Psyon Verzuimanalyse meteen al meer grip op het behandelingstraject en duidelijkheid over de verwachte verzuimduur.
De wetenschappelijke publicatie van het onderzoek naar de effectiviteit van de Psyon Verzuimanalyse is verschenen in de januari-uitgave van het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde.
© Nationale Zorggids