Afgelopen jaren hebben psychiaters die tbs’ers periodiek moeten onderzoeken op hun gedrag op grote schaal valse declaraties ingediend. ‘Meerdere directe betrokkenen’ hebben dit gemeld aan de Telegraaf. Jaarlijks zouden ten onrechte tienduizenden euro’s aan tbs-psychiaters uitgekeerd worden. Dit meldt de Telegraaf.
NZG
Op grote schaal valse declaraties door tbs-psychiaters
-De betrokkenen, zo schrijft de Telegraaf, zouden het ministerie van Veiligheid en Justitie meerdere keren op de foute declaraties gewezen hebben. Het ministerie zou de psychiaters gewoon uitbetaald hebben, ook toen medewerkers van de Dienst Forensische Zorg (DForZo) aan de bel trokken. Ambtenaren zeggen dat hun leidinggevenden zeiden dat de psychiaters onjuist mochten declareren omdat zij een bestuursfunctie bekleden bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), aldus de Telegraaf.
Er zouden gevallen zijn, aldus de betrokkenen, waarbij de psychiaters de maximaal toegestane declaraties (circa 2500 euro) instuurden voor het opstellen van een zesjaarlijkse rapportage van tbs’ers terwijl de betrokken patiënten het onderzoek hadden geweigerd. “Het rapport dat deze psychiaters met hun declaratie meestuurden, bestond meestal uit één velletje papier met alleen de mededeling dat de patiënt niet wilde meewerken aan hun onderzoek,” weet een ingewijde.
Controle op het werk van de psychiaters verloopt ‘moeizaam’, aldus een voormalig justitieambtenaar, omdat de realtie tussen patiënt en psychiaters vertrouwelijk is. “Opvallend was dat er in 99% van de gevallen voor het maximale bedrag werd gedeclareerd. Ik heb me beperkt ondersteund gevoeld door de directie bij het ministerie, toen ik de kwestie daar rapporteerde.”
Het ministerie heeft in een reactie te kennen geven zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Wel zei een zegsman dat psychiaters ook bij weigering van de tbs’ers een maximale declaratie in mogen dienen, dit in verband met de benodigde bestudering van dossiers. CDA-Kamerlid Van Toorenburg heeft staatssecretaris Teeven om opheldering gevraagd.
© Nationale Zorggids