Er is mogelijk een verband tussen problemen aan het binnenoor en hyperactief gedrag. Dat suggereert een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Dat meldt GGZ Nieuws.
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat problemen aan het binnenoor zorgen voor veranderingen in de hersenen die leiden tot hyperactiviteit. De onderzoeksresultaten zouden kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen van gedragsstoornissen. In eerdere studies werd al aangetoond dat kinderen en tieners met aandoeningen aan het binnenoor vaker kampen met gedragsproblemen, maar er werd tot nu toe geen causaal verband gevonden.
Het onderzoeksteam van het Albert Einstein College aan de Medicine of Yeshiva University in New York bestudeerde voor het onderzoek het gedrag van muizen. Sommige muizen in het lab waren bijzonder actief en achtervolgden voortdurend hun staarten. Ze bleken doof te zijn en stoornissen te hebben aan het binnenoor. Bij deze muizen vonden de onderzoekers een mutatie van het gen Slc12a2. Door dit gen te blokkeren werden de muizen steeds actiever. Vervolgens keken de onderzoekers naar het striatum, een gebied van de hersenen dat beweging controleert. Ze vonden verhoogde niveaus van twee proteïnen, pERK en pCREB. Door het toedienen van injecties haloperidol, een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van oncontroleerbare bewegingen bij de mens, werd het gedrag van de muizen weer normaal. De onderzoekers denken dat dezelfde behandeling zou kunnen werken bij mensen.
© Nationale Zorggids