Op psychische aandoeningen rust een stigma. Met diverse campagnes wordt regelmatig de aandacht van het algemene publiek gevraagd om de beeldvorming rond psychische ziektebeelden positief te beïnvloeden. De meest recente campagnes zijn Samen Sterk Tegen Stigma en een campagne van SIRE. Stichting ZON gaat nu onderzoeken wat mensen met een psychische aandoening zelf kunnen doen om het stigma te doorbreken. Dat meldt GGZ nieuws.
Stigmatisering uit zich vaak in felle oordelen, maatschappelijke uitsluiting en als gevolg daarvan sociaal en geestelijk isolement. Met name naar de maatschappelijke oorzaken van stigmatisering wordt veel onderzoek gedaan. Stichting ZON wil nu het thema zelfstigmatisering verder onderzoeken en kijken wat mensen zélf kunnen doen om het stigma te doorbreken. Belangrijke onderzoeksvragen richten zich op de mate van beleving van stigma en de emoties en copingstrategieën die hierbij een rol spelen.
Stichting ZON is een belangenorganisatie voor mensen met psychische problemen, dak- en thuislozen en mensen met verslavingsproblemen. Als voorbereiding op het onderzoek is een literatuurstudie verricht, die eind augustus online beschikbaar komt op de website van Stichting ZON. In samenwerking met ervaringsdeskundigen wordt een vragenlijst voorbereid die eind september zal worden uitgezet via onder andere de sociale media. Het doel van het onderzoek is om het onderwerp zelfstigmatisering bespreekbaar te maken, het ervaren ervan in kaart te brengen en mensen die ermee leven gereedschappen aan te reiken om zelfstigmatisering te doorbreken.
© Nationale Zorggids