Heroïne, drugs

UTRECHT - Voor het jaar 2010 ligt de omvang van de cannabismarkt naar schatting tussen de 7 en 10 miljard euro. Dat is minder groot dat eerder was verondersteld. Toen varrieerden de schattingen van 15 tot 35 miljard euro, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde Europese Commissie rapport Further insights into aspects of the illicit EU drugs market.

Het rapport biedt een analyse van een aantal kenmerken, mechanismen en bepalende factoren van de illegale drugsmarkt in de EU.

Een van de conclusies van het rapporten is dat methadonbehandeling de frequentie en intensiteit van het gebruik van heroïne vermindert.

De onderzoekers verwachten overigens dat de economische crisis een forse impact zal hebben zowel op de drugsmarkt (bijvoorbeeld door een toenemende vraag naar drugs) als op het drugsbeleid (bijvoorbeeld door bezuinigingen).

Deze uitwerkingen kunnen ook nog worden versterkt door de opkomst van conservatieve politieke krachten in EU-lidstaten. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor met name het beleid inzake sociale voorzieningen, verslavingszorg en volksgezondheid.

Het Trimbos-instituut leidde het onderzoek en is een van de redacteuren van het rapport.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz