VUGHT (Novum) - De ouders van de slachtoffers van Robert M., die terechtstaat voor het seksueel misbruik van 67 kinderen, zijn ontsteld over de behandeling die M. in de gevangenis in Vught krijgt. Dat zegt advocaat Richard Korver, die een groot deel van de ouders bijstaat, donderdag. Het Openbaar Ministerie verdedigt de behandeling, evenals de advocaten van M.
M. vertelde tijdens de zitting donderdag onder meer dat hij wordt begeleid door een psycholoog en psychiater, en dat hij muziektherapie krijgt. Ook is er iemand die hem assisteert bij zijn contacten met de buitenwereld. "Ik ben blij dat ik eindelijk word behandeld", aldus M.
De ouders vinden dat M. anders wordt behandeld dan andere gedetineerden. Een grote meerderheid zou vinden dat M. eerst moet worden gestraft voordat met therapie of behandeling kan worden begonnen. Het stoort ze volgens Korver dat M. 'met belastingcenten' wordt behandeld, 'en niet zo'n beetje ook', terwijl zij nog niet erkend worden als slachtoffer en moeten vechten om hun schade vergoed te krijgen. Hij heeft een brief gestuurd aan de minister.
"Bij een humane detentievorm hoort een humane behandeling", zo licht een woordvoerder van het OM donderdag na de zitting toe. Dat M. een speciale behandeling ten deel valt ontkent de zegsvrouw. "Iemand in voorarrest moet zo fit mogelijk en zo gezond mogelijk zijn terechtzitting kunnen bijwonen. Daar hebben we met z'n allen in dit land voor gekozen."
De therapie die M. in de gevangenis in Vught krijgt is volgens justitie niet te vergelijken met een tbs-therapie. "Tbs is gericht op terugkeer naar de samenleving. De behandeling in de gevangenis heeft een plafond." Dat de behandeling mensen tegen het zere been schopt is begrijpelijk. "Maar er zijn niet zoveel alternatieven."
Advocaat van Robert M. Tjalling van der Goot snapt de emotie bij de ouders, zo benadrukt hij. De ophef daarover verbaast hem wel. "Dat M. behandeld wordt, is niets nieuws onder de zon. Het is ook bij de rechtbank aan de orde gekomen." De behandeling van M. in de gevangenis in Vught gaat volgens Van der Goot om een soort 'prebehandeling'. "Bovendien: hij zit wel in detentie."
De deskundigen die M. de afgelopen weken onderzochten in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken adviseerden tbs met dwangverpleging op te leggen, zo werd donderdag duidelijk. Volgens Van der Goot onderschrijft M. dat advies. Die noemde het eerdere onderzoek van het Pieter Baan Centrum, dat in grote lijnen op hetzelfde neerkwam, niet-onafhankelijk en uitgevoerd op basis van gebrekkige informatie. M. werkte aan het nieuwe onderzoek wel mee.
De verdediging blijft zich volgens Van der Goot richten op een zo laag mogelijke straf, zodat de behandeling in tbs zo snel mogelijk kan beginnen. "Als je iemand tbs oplegt, erken je dat iemand ziek is." De 29-jarige M. zelf zei donderdag niet te verwachten dat hij voor z'n zestigste vrijkomt. "Misschien komt het zelfs wel neer op levenslang", aldus M.
De behandeling van het hoger beroep tegen Robert M. wordt vrijdag voortgezet. Dan wordt onder meer een compilatie van twintig minuten vertoond van het verhoor van M. bij de politie, waar het hof donderdag voor de tweede keer niet aan toekwam.
Ook wordt vrijdag gekeken naar de uitkomsten van het opnieuw horen van een aantal rechercheurs die betrokken waren bij de doorzoeking van de woning van Robert M. en zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O. op de avond dat M. werd aangehouden. De verdediging van M. had om het horen van deze rechercheurs verzocht.
Volgens de verdediging van M. was de doorzoeking van de echtelijke woning onrechtmatig, zodat het bewijsmateriaal - filmpjes en video's van het misbruik op de computer van M. - niet gebruikt mag worden. Dat bewijsmateriaal is nodig om tot een veroordeling te komen, omdat de uitgebreide bekentenis van M. alleen niet voldoende is.
M. werd vorig jaar mei veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar met tbs en dwangverpleging. Justitie had twintig jaar cel en tbs geëist.