Bij kinderen met een hersenverlamming en slikproblemen kan het verwijderen van speekselklieren onder de kaak effectief zijn tegen kwijlen en verslikken. Uit promotieonderzoek van Corinne Delsing (Radboudumc) blijkt dat deze ingreep de hoeveelheid speeksel vermindert en zo de kans op complicaties zoals longontstekingen verkleint. Dit meldt het Radboudumc.
Kinderen met een hersenverlamming, vaak veroorzaakt door zuurstoftekort bij de geboorte, hebben vaak moeite met slikken. Tot de helft van hen kwijlt hierdoor chronisch. Dit leidt niet alleen tot sociale en emotionele problemen, maar kan ook schade veroorzaken aan hulpmiddelen zoals rolstoelen en tablets. Ernstiger nog is het risico op longontstekingen door het verslikken in speeksel, wat zelfs levensbedreigend kan zijn.
Effectiviteit en resultaten
Het onderzoek toont aan dat bij twee derde van de geopereerde kinderen de mate en ernst van het kwijlen beduidend afnam. Ouders vonden de littekens na de operatie vrijwel altijd acceptabel. Hoewel sommige kinderen aanvullende behandelingen nodig hadden, is de ingreep een duurzame oplossing vergeleken met alternatieven zoals botox-injecties of het afsluiten van de speekselklier.
Aanbevolen behandeling
Volgens Delsing is deze operatie de meest geschikte behandeling voor ernstig kwijlende kinderen met hersenverlamming die zich vaak verslikken. Dankzij de positieve resultaten wordt deze aanpak nu aanbevolen in gesprekken met ouders over behandelmogelijkheden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky