Normal_pexels-cliff-booth-4058219__1_

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) van Tilburg University heeft een training ontwikkeld waarin mensen met een verstandelijke beperking kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Hoogleraar Petri Embregts van de AWVB: “De training is een ultieme ‘good practice’ om cliëntparticipatie te professionaliseren en cliënten in de gelegenheid te stellen mee te denken en te adviseren over zorgonderzoek dat - ook - over hen gaat.” Dit meldt Tilburg University.

In de training leren ervaringsdeskundigen onder meer de verschillende onderzoeksfasen kennen en gaan ze hiermee aan de slag. Ook oefenen ze in de training met het stellen van (open) interviewvragen en doen ze een klein eigen onderzoek. De training is kosteloos beschikbaar voor alle ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking die de opleiding tot ervaringsdeskundige hebben afgerond.

Toepassing

De AWVB maakte de training in eerste instantie voor haar adviesraad. Daarin geven ervaringsdeskundigen regelmatig advies aan onderzoekers over hun onderzoeksvoorstellen, voordat ze ter beoordeling naar de ethische toetsingscommissie van Tilburg University gaan. De leden van de raad volgden de training al. Ervaringsdeskundige Malu Bekers is lid van de adviesraad: “Ik heb veel geleerd over hoe onderzoek doen werkt en wat er allemaal bij komt kijken. De training was heel duidelijk en gestructureerd, en daardoor goed te volgen. Alle onderdelen van onderzoek doen kwamen in stapjes voorbij. We kregen de stof na afloop ook op papier, zodat je altijd iets terug kunt zoeken.”

Door: Nationale Zorggids