Maatwerk heeft diverse betekenissen, maar binnen arbeid betekent maatwerk vaak dat het werk zoveel mogelijk aangepast en afgestemd wordt op de specifieke wensen van een persoon. De laatste jaren is er veel gebeurd op de arbeidsmarkt, er wordt in de maatschappij in ieder geval meer gesproken over de groep mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Met name rond 2015, de komst van de welbekende Participatiewet, ligt er steeds meer focus op mensen met een beperking te laten participeren binnen een betaalde baan. Hierbij wordt er steeds meer gesproken over maatwerk in het creëren van betaalde banen voor arbeidsgehandicapten. Het maatwerk is vooral terug te zien in diverse voorzieningen, subsidies en extra ondersteuning, maar ook het aanpassen van de werkzaamheden en taken voor de klanten. Dit is een mooie ontwikkeling voor vele doelgroepen om hun kansen te vergroten op een betaalde baan, maar waarom zouden we als maatschappij niet ons best doen om ook voor de doelgroep die geen of nauwelijks meer een loonwaarde hebben zoveel mogelijk maatwerk te creëren?
Arbeidsgehandicapten die geen loonwaarde hebben vallen onder de doelgroep dagbesteding.Voor deze mensen zijn er zorgbudgetten beschikbaar gesteld om via zorgaanbieders een dagbesteding te volgen. Veelal zijn er grote aanbieders die zowel wonen als dagbesteding aanbieden. Binnen dit aanbod werken veel cliënten op dezelfde locatie waar ze ook wonen of is het aanbod van een dagbesteding plek beperkt vanwege diverse kaders (bijvoorbeeld vervoerskosten).
Teamwerk Zorg is een aanbieder die voor mensen met een beperking dagbesteding biedt. Echter richt Teamwerk Zorg zich puur op de dagbesteding (en niet op wonen) en zijn er diverse kaders weggehaald, waardoor het aanbod breder aangeboden kan worden. Vanuit Teamwerk Zorg zijn er twee mogelijkheden om door te stromen naar dagbesteding, dit kan binnen een groepsetting, maar ook individueel. Voor beide mogelijkheden hanteert Teamwerk Zorg een mooi concept, waardoor er ook voor deze doelgroep optimale maatwerk geleverd wordt.
Zowel de groep locaties als de individuele plekken worden hoofdzakelijk gerealiseerd binnen bestaande bedrijven en organisaties, waardoor iedere cliënt ook daadwerkelijk participeert binnen de reguliere arbeidsmarkt. Daarnaast ontvangt het bedrijf dat een arbeidsplek beschikbaar stelt een dagvergoeding, waardoor er een groot draagvlak ontstaat om passende werkzaamheden te creëren voor de cliënt. Hierdoor wordt de werkdruk weggenomen, eisen aan resultaten verdwijnen en kansen rondom eigen kwaliteiten worden vergroot. Deze succesvolle werkwijze maakt het mogelijk dat iedereen kan werken, ongeacht de afstand tot de arbeidsmarkt en dat het bedrijfsleven steeds meer draagvlak creëert voor deze doelgroep.
Teamwerk Zorg heeft contracten met verschillende gemeenten waar dagbesteding aangeboden kan worden, daarnaast zijn er vanuit de pgb-voorziening ook mogelijkheden om dagbesteding op maat aan te bieden. Gemeenten waar Teamwerk Zorg momenteel actief is zijn onder andere Den Haag, Zoetermeer, Bergschenhoek, Rotterdam, Ridderkerk, Delft en omgeving.
Wilt u meer informatie of eens vrijblijvend een gesprek om te kijken naar mogelijkheden, dan staan wij graag open om de wensen met elkaar te bespreken.Neem contact met ons op Teamwerk Zorg: Verrijn Stuartlaan 282288 EL Rijswijkinfo@teamwerkzorg.nl+31 (0) 70 800 80 20Postbus 1229 2280 CE Rijswijk.
(Dit is een advertorial van Teamwerk Zorg)