De Nijmeegse start-up MindAffect heeft een investering van een miljoen euro gekregen van een groep Nederlandse geldschieters. Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld waarmee ALS-patiënten met hersenactiviteit een computer kunnen aansturen. Zo kunnen ze communiceren wanneer mond en handen dat niet meer kunnen.
Het vorig jaar opgerichte MindAffect komt voort uit de Radboud Universiteit. De techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld, borduurt voort op onderzoek dat is bekostigd door internationale ALS-organisaties. Het geld van de Nederlandse durfinvesteerders komt daarbovenop.
Onder de investeerders is havenondernemer Bernard Muller, die zelf ALS heeft. Ook de oprichters van Quby, het bedrijf achter de slimme thermostaat Toon, staken geld in MindAffect, net als ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Medisch Specialistisch Bedrijf Isala.
MindAffect was een van de Nederlandse bedrijven die zich begin dit jaar mochten presenteren op CES, de grootste techbeurs ter wereld.
ALS is een aandoening van het zenuwstelsel waardoor patiënten steeds minder controle hebben over hun spieren. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Oud-voetballer Fernando Ricksen is een bekende ALS-patiënt. Ook de onlangs overleden wetenschapper Stephen Hawking leed aan ALS.
Door: ANP