Hoewel de decentralisatie in 2015 moest zorgen voor meer efficiëntie in de zorg, lijkt dit drie jaar later vooral te zorgen voor extra problemen. In Almelo klagen zowel zorgverleners als zorgontvangers over de zorg die verleend wordt. Er wordt gekort op het aantal uren zorg, er is te weinig geld voor het doorzetten van de zorg zoals deze voor 2015 werd verleend en hoewel de zorg goedkoper is geworden, leidt dit in Almelo zeker niet tot betere zorg. Dit meldt Nieuwsuur.
Wethouder Christien van Wijk, verantwoordelijk voor zorg in de gemeente, is niet te spreken over de decentralisatie. “Het idee is dat je vanuit de gemeente beter kunt kijken wat een patiënt nodig heeft. Het was een enorme bezuinigingsorganisatie en daar hebben we flink last van.” Bedden worden nog maar eens in de twee weken verschoond, ook bij mensen die bedlegerig zijn. Voorheen konden ook extra kamers in het huis zoals de logeerkamer schoongemaakt worden, maar dat is nu niet langer haalbaar.
Niet alleen leidde de decentralisatie tot minder zorg, het geeft zorgverleners een hoop extra administratie. Er zijn nu complete teams opgezet om zich bezig te houden met de zorginkoop en de verantwoording hiervan. “Ik ben bang dat het geld deels is verschoven van directe hulpverlening naar overheids- en administratiekosten”, aldus Ruud Rutten, bestuurslid van verslavingszorginstelling Tactus.
Er komen regelmatige schrijnende klachten binnen over de huidige gang van zaken. Wethouder Van Wijk denkt dan ook in de toekomst de nodige problemen te ondervinden door de decentralisatie. “Dan moeten we budgetten en plafonds aanbrengen in de zorg, of bijvoorbeeld het zwembad gaan sluiten. Maar zo ver willen we het echt niet laten komen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids