Het Mulier Instituut en Fonds Gehandicaptensport zijn een samenwerking aangegaan om mensen met een handicap over de toegankelijkheid van sportaccommodaties te informeren. Twee apps en websites worden nu aan elkaar gekoppeld om de toegankelijkheid van sportaccommodaties te beoordelen en te verbeteren. Dit meldt Fonds Gehandicaptensport.
Het Mulier Instituut ontwikkelde twee jaar geleden de app Sportdrempelvrij. Op Sportdrempelvrij kunnen mensen met een beperking in Nederland de toegankelijkheid van hun sportaccommodatie beoordelen. De app en site zijn gekoppeld aan het Databestand SportAccommodaties van het Mulier Instituut, waarin de gegevens van 22.000 sportaccommodaties zijn opgenomen. Vanaf de Nationale Sportweek 2017, die van 9 tot en met 17 september plaatsvindt, zal de beoordelingsfunctie van Sportdrempelvrij integraal onderdeel uitmaken van Uniek Sporten.
Op de app en website van Uniek Sporten kunnen mensen met een handicap terecht voor ondersteuning bij het vinden en uitoefenen van hun sport. Uniek Sporten, een initiatief van Fonds Gehandicaptensport, werkt samen met sportconsulenten van gemeenten, loketten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en sportservices door heel Nederland. Op deze wijze worden mensen met een handicap zowel online als offline ondersteund bij het vinden van hun sport.
Met de integratie van Sportdrempelvrij in Uniek Sporten, zorgt het Mulier Instituut samen met Fonds Gehandicaptensport voor een breder bereik. Zo wordt het voor de bezoeker van Uniek Sporten direct inzichtelijk hoe toegankelijk een sportaccommodatie is en of iemand met een bepaalde handicap op het gebied van toegankelijkheid gemakkelijk een training kan bezoeken of (proef)les kan volgen.
“Wij zijn trots dat we Sportdrempelvrij kunnen integreren in de community Uniek Sporten”, zegt Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport. “De samenwerking met het Mulier Instituut stelt ons in staat om bij te dragen aan het informeren van zowel lokale als landelijke overheid en sportorganisaties over de toegankelijkheid van sportaccommodaties in Nederland. Doordat de beoordelingen door mensen met een handicap worden ingegeven, verwachten we een realistisch beeld te kunnen gaan schetsen van de toegankelijkheid tot sport voor deze doelgroep.”
Door: Redactie Nationale Zorggids