In attractiepark De Efteling is het niet langer mogelijk om zonder verklaring van een onafhankelijk huisarts gebruik te maken van de faciliteiten voor mensen met een beperking. Vanaf 1 maart moeten bezoekers met een beperking deze verklaring kunnen overhandigen, waarin staat dat zij bijvoorbeeld niet in de gewone rij voor de attracties kunnen wachten. De verklaring blijkt echter het beroepsgeheim van huisartsen te ondermijnen. Dit meldt Brabants Dagblad.
De Efteling zou de verklaring willen om misbruik van de speciale faciliteiten tegen te gaan. Alleen mensen die écht een beperking hebben, mogen gebruik maken van de aparte ingangen waardoor men soms minder lang hoeft te wachten voor de attractie. Echter mogen huisartsen zo’n verklaring helemaal niet uitschrijven. “De KNMG, de beroepsvereniging van alle artsen, heeft er hele duidelijke richtlijnen voor geschreven”, zegt arts Bart Bruijn. “De verklaringen mogen niet uitgeschreven worden. Het brengt namelijk het beroepsgeheim in gevaar.”
Bovendien zou het veel tijd en geld kosten om dergelijke verklaringen op te stellen voor iedereen die een bezoek wil brengen aan het attractiepark. Ook een spontaan uitje is van de baan, omdat de verklaring vooraf geregeld moet worden. Woordvoerder Femke van Es van De Efteling laat weten dat gekeken wordt naar betere vormen voor het inwinnen van de informatie. “Het beleid is net nieuw, wij staan open voor suggesties.” Of het overhandigen van een gehandicaptenparkeerkaart zo’n alternatief is, wordt nu onderzocht.
Inmiddels heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp Kamervragen gesteld over de behandeling van mensen met een beperking door het attractiepark. Zij heeft aan demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gevraagd of het eisen van een doktersverklaring proportioneel is. Ze wil bovendien weten wat het kost om zo’n verklaring te laten opstellen en of huisartsen hierdoor niet extra werk toegeschoven wordt. Ook vraagt zij zich af of het vragen om een doktersverklaring wel toegestaan is volgens het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Door: Redactie Nationale Zorggids