Girls’ Talk+ is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie. Girls’ Talk+ is bedoeld om de seksuele weerbaarheid van meiden met een lichte verstandelijke beperking te vergroten. Dat meldt Stichting Vilans.
Meiden met een lichte verstandelijke beperking ervaren meer problemen op het gebied van seksuele gezondheid dan hun normaalbegaafde leeftijdsgenoten. Girls’ Talk+ bestaat uit acht bijeenkomsten van 1,5 uur waarin meiden in kleine groepjes leren zich seksueel weerbaar te gedragen. Elke bijeenkomst heeft een centraal thema en bestaat uit verschillende opdrachten.
Met Girls’ Talk+ willen de ontwikkelaars seksuele grensoverschrijding (on- en offline), ongeplande zwangerschap en soa’s bij de meiden voorkomen door het verbeteren van kennis, zelfvertrouwen, eigeneffectiviteit en attitude, en het vergroten van het sociale netwerk. Trainers en deelnemers merken veranderingen en geven aan dat het programma zeer prettig is om mee te werken. De interventie is ontwikkeld door Rutgers in samenwerking met professionals uit de praktijk.
Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorgIn de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
Vilans is partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid,Kenniscentrum Sport, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.
Door: Redactie Nationale Zorggids