Studenten die doof zijn, kunnen aanspraak maken op een gebarentolk tijdens hun opleiding. Echter komt de student zelf voor de kosten van deze tolk te staan wanneer de leeftijd van 30 jaar bereikt is. De dove student Hugo Mkandawire is onlangs dertig geworden en probeert nu via de rechter zijn gelijk te halen en alsnog zijn opleiding af te ronden. Dit meldt RTL Nieuws.
Hugo was werkzaam als bouwkundig tekenaar en toen hij tijdens de crisis zijn baan verloor, besloot hij zich om te laten scholen tot ICT-er. Het succesvol afronden van deze hbo-studie wordt nu echter bedreigd door financiële problemen. Volgens de Wet overige onderwijssubsidies hebben studenten recht op een gebarentolk, maar de kosten daarvan worden niet langer vergoed wanneer de student ouder dan dertig jaar is.
De belangenorganisatie voor dove mensen, Dovenschap, wil dat de leeftijdsgrens van dertig jaar wordt afgeschaft. “In ieder geval voor iedereen die nu werkloos is, ongeacht het type en de duur van de opleiding die men wil volgen”, vindt de organisatie. Het UWV kan nu alleen een tolk toekennen voor een korte opleiding, waardoor Hugo ook via het UWV niet geholpen kan worden. Zonder tolk is het heel moeilijk voor hem om zijn diploma te behalen.
Vandaag bekijkt een rechter of de leeftijdsgrens voor het recht op een gebarentolk in strijd is met het VN-verdrag voor gehandicapten. De Richtlijn Gelijke Behandeling van de Europese Unie moet gehandicapten actief beschermen tegen belemmeringen in het dagelijkse leven.
© Nationale Zorggids