‘Meer bekendheid nodig over gehoorverlies door CMV-infectie bij baby’s’
In het geval van gehoorverlies bij baby’s wordt niet altijd getest op het cytomegalovirus (CMV). En als een CMV-infectie bij de baby wordt vastgesteld, is het soms lastig voor ouders om goede informatie te ontvangen. Dit virus is namelijk niet breed bekend bij ouders, maar ook niet bij zorgverleners. Arts-microbioloog Ann Vossen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil de bekendheid vergroten. Dit meldt het LUMC.
CMV is een herpesvirus waar bijna iedereen in zijn leven mee geïnfecteerd raakt. Zo’n infectie verloopt volgens Vossen bijna altijd zonder problemen. Omdat een herpesvirus zoals CMV slapend in het lichaam aanwezig blijft, kan een opleving ervan tijdens de zwangerschap of een nieuwe besmetting het ongeboren kind ook besmetten. En heel soms kan dit tot ernstige klachten bij de baby leiden.
Klachten door CMV
15 procent van de 850 kinderen met een CMV-infectie krijgt last van ernstige klachten, zoals gehoorverlies. Soms ontstaan neurologische problemen, of kampt een kind met slechtziendheid of een ontwikkelingsachterstand. Kinderen kunnen doof ter wereld komen, of met gehoorverlies aan één oor. “En ongeveer 1 op de 8 kinderen met een CMV-infectie wordt geboren zonder symptomen, maar kan in sommige gevallen later alsnog klachten krijgen”, aldus Vossen.
De arts-microbioloog vindt dat baby’s na een negatieve gehoortest altijd getest moeten worden op CMV. Dit zorgt ervoor dat zij sneller de juiste zorg krijgen en de gevolgen van de klachten minder groot zijn. Gehoorverlies door CMV is zeldzaam en daardoor weten zorgverleners hier soms ook niets vanaf. Vossen wil de bekendheid dan ook vergroten, voor ouders én zorgprofessionals.
Kans op infectie
Vooral tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap is de kans op een CMV-infectie het grootst. Advies is om op te passen met speeksel en urine van andere kinderen in het gezin of kinderen op de kinderopvang. Peuters en kleuters zijn volgens Vossen de grootste bron van CMV.
Het LUMC doet onderzoek naar behandelingen tegen CMV en ook wordt er gewerkt aan vaccins.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky