Normal_800px-a_scene_as_it_might_be_viewed_by_a_person_with_age-related_macular_degeneration_eds05_macula_blindheid_wiki_-c__deel

Netvliesveroudering is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in Nederland. Onderzoekers van het Radboudumc en Erasmus MC hebben samen met vierentwintig andere onderzoeksinstituten wereldwijd vierendertig genen gevonden die bijdragen aan het ontstaan van de zogenoemde leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Genetics, geeft belangrijke nieuwe inzichten in LMD. Dit meldt het Radboudumc.

LMD ontstaat bij de meeste mensen op latere leeftijd en tast het centrale zicht in één of beide ogen aan. Het is echter nog niet te voorspellen wie de ziekte kan krijgen. Vaak is het een combinatie van genen, waarbij ook omgevingsfactoren als roken of fel licht een rol spelen. De onderzoekers zien het als een grote uitdaging om de combinatie van verschillende genetische factoren in beeld te krijgen en zo te bepalen wie wel of geen LMD krijgt. Door een grootschalig onderzoek onder patiënten uit te voeren kunnen de nieuwe genen en combinaties van genen in kaart gebracht worden. Dankzij de samenwerking tussen zesentwintig onderzoeksinstituten kunnen hiervoor zo veel mogelijk patiënten onderzocht worden.

“We hebben gekeken naar de medische informatie en het DNA van meer dan 43.000 mensen met of zonder LMD over de gehele wereld. Meer dan twaalf miljoen genetische variaties werden onderzocht. Naast achttien al bekende risicogenen voor LMD vonden we maar liefst zestien nieuwe genen die we nog niet eerder met deze aandoening in verband hadden gebracht”, zegt Anneke den Hollander, hoogleraar moleculaire oogheelkunde in het Radboudumc.

Een van de gevonden genen is bijzonder opvallend. Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten in het Erasmus MC: “Het gen MMP9 draagt bij aan het ontstaan van de natte vorm van LMD, maar niet aan de droge vorm. Hierdoor kunnen we een beter onderscheid maken in de onderliggende ziektemechanismen van twee varianten van de aandoening.”

©Nationale Zorggids