De ouderenzorg en gehandicaptenzorg werken hard aan het terugdringen van vrijheidsbeperking, zo concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van onderzoek. In 2013 en 2014 werden 187 dwangbehandelingen in de ouderenzorg en verstandelijke gehandicaptenzorg getoetst. Vrijheidsbeperkingen komen minder voor, maar de inspectie heeft nog een aantal verbeterpunten. Dit meldt de IGZ.
NZG
Verbeterpunten voor dwangbehandelingen in ouderen- en gehandicaptenzorg
-Wanneer er gesproken wordt over dwangbehandelingen in de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg dan gaat het bijvoorbeeld om separatie, fixatie en gedwongen medicatie. Volgens de IGZ is het veel zorgaanbieders gelukt om vrijheidbeperkende maatregelen zoals het gebruik van de onrustband helemaal af te schaffen. Zelfs in heel complexe situaties. Het besluit tot een dwangbehandeling en de evaluatie van deze behandeling gebeurt in multidisciplinair overleg waarbij ook een arts en/of een orthopedagoog aanwezig is. Zorgaanbieders kijken steeds vaker naar alternatieven om vrijheidsbeperking te voorkomen of om minder zware middelen in te zetten. Daarnaast werken de instellingen meer met signaleringsplannen. Zo kunnen medewerkers na signalen van een cliënt op tijd ingrijpen zonder dat vrijheidsbeperking nodig is.
Toch ziet de inspectie dat een aantal instellingen nog steeds te lang wacht met het inschakelen van een externe deskundige om te helpen bij het afbouwen van langdurende dwangbehandeling. Ook zetten instellingen nog medicatie in bij een dwangbehandeling. Verder komt het nog te vaak voor dat cliënten op de eigen kamer worden opgesloten en ook de Zweedse band wordt nog te vaak gebruikt. De inspectie blijft er daarom op hameren om deze punten de komende jaren te verbeteren.
© Nationale Zorggids