Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

In 2014 is er 433 miljoen euro meer uitgegeven aan langdurige zorg dan in het jaar daarvoor. De kosten stegen van 19,9 miljard naar ruim 20,3 miljard euro. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekeek in een quickscan de uitgaven en veranderingen in de zorginkoop in de langdurige zorg. Dit meldt Skipr. 

Volgens de NZa zijn er twee redenen waarom de kosten voor de langdurige zorg met 2,2 procent toenamen. Er werden hogere prijzen afgesproken en in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg hadden meer mensen een zwaardere zorgvraag, waardoor de gemiddelde kosten per persoon toenamen. De stijging van de prijzen is goed voor een kostentoename van 333 miljoen euro. De stijging van de hoeveelheid geleverde zorg is daarnaast goed voor de overige 100 miljoen euro stijging. 
 
De NZa constateert met name in de ouderenzorg een toename in de zwaarte van de zorgvraag. De hoeveelheid lichte zorg nam af, terwijl de zwaardere zorg toenam. De uitgaven voor ouderenzorg gingen daardoor van circa 8 miljard naar ruim 8,1 miljard euro. Eenzelfde verschuiving wordt waargenomen in de gehandicaptenzorg. De uitgaven ging hier van zo'n 5,1 miljard naar meer dan 5,2 miljard euro. In de langdurige geestelijke gezondheidszorg nam de hoeveelheid zorg af. Er werd niet meer of minder zwaardere zorg geboden dan in het jaar daarvoor. De uitgaven stegen licht van 559 miljoen naar 563 miljoen euro. 
 
De NZa heeft ook al wat voorlopige cijfers van 2015. Zorgkantoren, zo stelt de autoriteit, kopen zorg onder de Wet langdurige zorg scherper in. Zo is de korting voor zorg met een verblijf gestegen naar 4 procent. Vorig jaar was dit nog 2,8 procent. De zorgautoriteit gebruikt de cijfers voor het advies over het budgettair kader langdurige zorg dat zij aan de staatssecretaris van VWS verstrekt (mei 2015). Door het uitvoeren van de quickscan krijgen zorgaanbieders en zorgkantoren eerder inzicht in de cijfers over de zorginkoop. Door alle veranderingen in de langdurige zorg was daar behoefte aan. 
 
© Nationale Zorggids