Actie tegen bezuinigingen cliëntenvervoer dagbesteding

DEN HAAG - Door bezuinigingen op cliëntenvervoer van en naar dagbesteding worden volgens Hans Schirmbeck, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de vergoedingen niet meer kostendekkend. Om voor dit probleem aandacht te vragen hebben cliënten van zorginstelling Odion in Den Haag een actie voorbereid, zo meldt de VGN.

Het kabinet is van plan 150 miljoen euro te bezuinigen op cliëntenvervoer van en naar dagbesteding. De maatregel zal vele gehandicapten treffen, die volgens Schirmbeck vervolgens in isolement terecht kunnen komen. Cliënten van Odion hebben daarom 1.200 handtekeningen verzameld en brieven verstuurd naar verschillende gemeenten.

Daarnaast gaan morgen zeven cliënten van Odion met PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk in gesprek over deze bezuinigingen. Cliënten weten dat er samen moet worden gekeken naar oplossingen. Zo zou bijvoorbeeld bezuinigd kunnen worden op vervoer door het efficiënter te maken. Ook willen ze dat de bezuinigingen worden verspreid over enkele jaren.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten