DEN HAAG - Blinden, doven, slechthorenden en slechtzienden zijn de dupe van een vernieuwd beleid van de overheid. Volgens Stichting Accessibility gaat het om een beleidwijziging die ervoor zorgt dat de Nederlandse overheid afstand neemt van de internationale standaard voor webtoegankelijkheid, zo meldt de stichting.
Volgens Accessibility hebben organisaties nu meer vrijheid om zich te verantwoorden voor niet gehaalde toegankelijkheidseisen. Deze vrijheid mag echter niet ten koste gaan van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en is in strijd met het voornemen om het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking te ratificeren, vindt de stichting.
Slechts 4 procent van de websites van de rijksoverheid en 10 procent van de websites van gemeenten voldoet volgens Accessibility aan minimale toegankelijkheidseisen.
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), Stichting Waarmerk drempelvrij.nl, zorginstelling Bartiméus en expertisecentrum voor toegankelijke IT Accessibility maken zich zorgen over deze ontwikkeling en doen beroep op de Tweede Kamer om toegang tot overheidsinformatie op het internet voor iedereen te garanderen.
© Nationale Zorggids / Florian Kersten
Volgens mij was een aanpassing niet nodig. De conclusie is gebaseerd op de brief van minister Plasterk aan de Kamer [1] waarin hij aangeeft hoe hij ervoor gaat zorgen dat de overheid beter gaat scoren op toegankelijkheid. In de brief schrijft hij vervolgens dat mensen die niet bij een overheidswebsite kunnen omdat het te lastig is om die toegankelijk te maken maar een ander kanaal moeten opzoeken. De brief neemt daarmee duidelijk afstand van de recente publicatie van de Europese Commissie [2] en van het nog te ratificeren VN verdrag voor de rechten van personen met een handicap die wel stellen dat moet worden voldaan aan de minimale eisen voor Webtoegankelijkheid? Het is onduidelijk hoe het signaal dat de Minister in deze brief geeft de toegankelijkheid van websites zal bevorderen. Zeker het verwijzen van mensen met een beperking naar een ander kanaal dan het web zie ik echt niet als een oplossing voor webtoegankelijkheid. Het gebruik van andere kanalen is daarnaast ook nogeens veel duurder dan de meeste Web oplossingen die vanaf het begin worden meegenomen. In het voortraject van de brief van de minister zijn bovendien de belangenorganisaties niet eens gevraagd om mee te denken. Het lijkt er daarom sterk op dat dit plan vooral is bedacht om de toegankelijkheidsscore van de overheid te verhogen via het zogenaamde 'pas toe of leg uit' principe. Een prima principe, maar niet als het een instrument wordt ten koste van minimale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ook het inrichten van een nieuw beheer- en verantwoordingsmodel om die nieuwe aanpak onder te brengen lijkt mij niet ten goede komen aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Daarnaast is het ook nogeens jammer voor de schatkist. Waarom gaat de minister niet praten met partijen die dit al doen en die al beschikken over de informatie waarover hij het in de brief heeft (zoals Waarmerk drempelvrij.nl). Meer leesvoer: - [1] Brief van Minister: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/11/28/kamerbrief-over-webrichtlijnen.html - Website van Waarmerk drempelvrij.nl: http://www.drempelvrij.nl - Artikel op Webwereld: http://webwereld.nl/nieuws/112658/eu-botst-met-nederlandse-overheid-over-webrichtlijnen.html - [2] Voorstel EU voor aanpak toegankelijkheid: http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/dae/itemdetail.cfm?item_id=9125
Geachte heer De Rooij, Bedankt voor uw reactie. Het artikel is gebaseerd op een publicatie van de stichting Accessibility. Het artikel is nu dusdanig aangepast dat het beter reflecteert dat het om de opinie van de stichting gaat.
De conclusie in het bericht is gebaseerd op een belangrijke feitelijke onjuistheid. Er staat "De beleidswijziging [...] zorgt ervoor dat de Nederlandse overheid afstand neemt van de internationale standaard voor webtoegankelijkheid". Daarvan is geen sprake. De norm die de overheid hanteert gaat niet veranderen. In deze norm zijn de wereldwijd erkende toegankelijkheidsrichtlijnen voor het web volledig en zonder aanpassingen opgenomen. Met de in de Kamerbrief aangekondigde maatregel wordt een beheer- en verantwoordingsmodel geïntroduceerd waarmee het beter mogelijk wordt om meer doelgericht te sturen op het gewenste resultaat: overheidswebsites die voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Meer informatie over het onderwerp - inclusief de brief aan de Tweede Kamer, een rapport en een toelichting op het 'pas toe of leg uit'-principe - is beschikbaar op http://www.webrichtlijnen.nl/actueel/nieuw-model-voor-de-webrichtlijnen