Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan je denkt. 15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Wereldwijd wordt er op die dag aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. De gemeente Oldebroek start vandaag de campagne Verborgen Leed om meer aandacht te vragen voor ouderenmishandeling en tips te geven wat je ertegen kunt doen. Dit meldt gemeente Oldenbroek.
Het is een onderwerp waar een groot taboe op heerst én dat lastig in kaart te brengen is. Om ondersteuning te kunnen bieden bij het tegengaan ervan, is extra aandacht en handelingsperspectief nodig. De campagne is een samenwerking tussen zes Noord-Veluwse gemeenten: Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Putten.
Verborgen Verhalen
De komende maanden besteedt de gemeente aandacht aan verschillende vormen van ouderenmishandeling, door middel van vier Verborgen Verhalen uit de praktijk. Van financiële uitbuiting tot ontspoorde mantelzorg. Vandaag kreeg wethouder Liesbeth Vos – van de Weg het campagnemateriaal persoonlijk overhandigd.
Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg: “U bent het vast met mij eens dat er in onze samenleving geen plaats mag zijn voor geweld. En zeker niet in je eigen huis, daar moet je veilig zijn! Helaas komt ook in onze gemeente oudermishandeling voor, maar het is niet altijd zichtbaar. Daarom doe ik een beroep op onze inwoners! Met de informatie op de website www.oldebroek.nl/verborgenleed gaat u oudermishandeling wellicht herkennen. Ik hoop van harte dat u dan in actie komt. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Maakt u zich zorgen? Ga op uw onderbuikgevoel af en praat erover of meld het bij het Sociaal Team.”
Verborgen Leed
Ongeveer 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met onprettige situaties. Bijvoorbeeld schelden, hardnekkig vastpakken, verwaarlozing of financiële uitbuiting. Vaak vindt dit achter de voordeur plaats en blijft het onbesproken. Daarom spreken we van verborgen leed. Luuk Mink, Specialist Veiligheid Huiselijk Geweld, Veilig Thuis team Noord-Veluwe: “Dat gevallen van ouderenmishandeling vaak niet bekend zijn, maakt het extra schrijnend. Hulp- en zorgorganisaties hebben er slecht zicht op. Het is dus belangrijk dat het meer bespreekbaar wordt, maar ook dat betrokkenen weten wat ze kunnen doen of waar zij terecht kunnen. Dat geldt niet alleen voor de ouderen zelf, maar ook voor hun naasten, zorgprofessionals of mantelzorgers die ermee te maken hebben. Voor iedere groep is er binnen deze campagne een signaleringskaart opgesteld die helpt zorgwekkende situaties te (h)erkennen, maar ook verwijst naar lokale en landelijke steunpunten.”
De campagne vertelt slachtoffers, de mensen om hen heen en professionals waar zij op moeten letten om zorgwekkende situaties te ontdekken en helpt hen ook om in actie te komen. Bijvoorbeeld door voorlichtingsmateriaal te verspreiden. En door mensen in contact te brengen met hulporganisaties.
Door: Nationale Zorggids