Ouderenmishandeling komt vaker voor dan we denken. Dit komt deels doordat veel mensen deze vorm van mishandeling niet herkennen of niet weten wat ze moeten doen als ze een vermoeden hebben. Het Expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling introduceert ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling op 15 juni de Signalenwijzer. Hoe herken je ouderenmishandeling bij het slachtoffer en hoe herken je het bij de pleger? Wat kun je doen en hoe kun je het melden? Dit alles staat in dit belangrijke nieuwe hulpmiddel. Dit meldt BN de Stem.
Een opvallende groep plegers van ouderenmishandeling zijn de overbelaste mantelzorgers. Een man die moeilijk kan omgaan met zijn vrouw met dementie, een zoon die mantelzorg aan zijn vader moet combineren met zijn werk en gezin: voorbeelden van mantelzorgers die dreigen de zorg niet meer aan te kunnen en daarom (verbaal) agressief worden. Volgens Marjolein Kuenen van Veilig Thuis Midden-Brabant heeft 90 procent van mantelzorgers niet door wat zij doen. Vaak komt hun gedrag ook voort uit onmacht of onkunde, legt ze uit.
Financiële uitbuiting
In de meeste gevallen gaat het om financiële uitbuiting of verwaarlozing. Vooral het aantal gevallen van financiële uitbuiting van ouderen neemt de afgelopen jaren toe. Ouderen zijn voor geldzaken steeds meer afhankelijk van anderen, omdat ze meer en meer online moeten regelen. Vaak helpen relatief onbekenden, ofwel bij Veilig Thuis bekend als ‘spontane nieuwe vrienden’, de ouderen hierbij. Binnen enkele maanden maakt zo’n nieuwe vriend een bankpas afhandig en is duizenden euro’s van de rekening gehaald.
Ouderenmishandeling herkennen en melden
Een groot probleem is dat ouderenmishandeling vaak niet herkend wordt en dus ook niet gemeld kan worden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die wel een vermoeden hebben, maar niet weten wat ze moeten doen. Daarom introduceert het Expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling de Signalenwijzer Ouderenmishandeling.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky