Het onderzoeksproject Mechanisms Of DEMentia (MODEM) krijgt een subsidie van 5.900.000 euro van ZonMw. Binnen deze samenwerking gaan meerdere partijen, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onderzoek doen naar de oorzaken van dementie. Dat meldt het LUMC.
De oorzaken van dementie zijn nog grotendeels onbegrepen, ook zijn er nog geen goede behandelingen voor. Door de ziektemechanismen beter te begrijpen, zoals het functioneren van de bloedvaten en de bloed-hersenbarrière, komen we meer te weten over de ontwikkeling van dementie, en de bescherming ertegen. Dit geeft ook kansen om nieuwe therapieën te ontwikkelen.
Rol van neurovasculaire functie bij dementie
De MODEM-studie vindt voor een deel in Leiden plaats. Voor dit deel van het onderzoeksproject is 600.000 euro vrijgemaakt. Binnen het LUMC onderzoeken de afdelingen Radiologie (dr.ir. Louise van der Weerd en prof.dr.ir. Thijs van Osch) en Neurologie (prof.dr. Marieke Wermer) de rol van de neurovasculaire functie bij dementie, met name bij cerebrale amyloid angiopathie (CAA). Laatstgenoemde is een aandoening waarbij de kleine- en middelgrote bloedvaten in de hersenen beschadigd raken. Met een MRI wordt hierbij gekeken of de gezondheid van de bloed-hersenbarrière kan worden afgebeeld zonder dat hier contrastmiddel voor nodig is.
Ook wordt onderzocht hoe andere maten van gezondheid van het vaatbed eerder in de klinische praktijk gebruikt kunnen worden. “In het LUMC hebben we unieke data door onze langlopende samenwerking met CAA-patiënten, zowel in een erfelijke (D-CAA) als niet-erfelijke vorm. Door patiëntdata te combineren met die van andere patiëntgroepen, hopen we nieuwe biomarkers (een hulpmiddel waarmee gemeten kan worden of en hoe ziek iemand is, red) voor de vaatfunctie te ontwikkelen. Dit soort uitleesmaten hebben we echt nodig om nieuwe therapieën te kunnen testen op effectiviteit”, vertellen de betrokken onderzoekers.
Door: Nationale Zorggids