Normal_rss_entry-279029

Patiëntenorganisaties zijn blij dat coronaminister Hugo de Jonge gaat kijken of mensen tussen 18 en 60 jaar met een verhoogd medisch risico mogelijk toch iets eerder kunnen worden ingeënt tegen corona. Het gaat om zo'n 1,1 miljoen mensen, aldus de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).

Mensen onder de zestig met een verhoogd medisch risico zijn in de plannen van de overheid tegelijk aan de beurt met 50- tot 59-jarigen zonder medisch risico. De kans op een ernstig ziekteverloop van deze twee groepen is vergelijkbaar, zo is de redenering. De Jonge wil nu kijken of de groep niet parallel kan worden geprikt met de 50- tot 59 jarigen, maar net daarvoor. "Hoe ik dat inpas, daar moet ik echt even op puzzelen."

Iets eerder geprikt

Mensen met een verhoogd medisch risico worden gewoonlijk opgeroepen voor de griepprik omdat ze bijvoorbeeld diabetes-, astma- of kankerpatiënt zijn. De Jonge zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij wil kijken hoe de groep wellicht toch iets eerder kan worden geprikt als de mensen boven de zestig en mensen met een extra hoog medisch risico aan de beurt zijn geweest. Dat moment breekt naar verwachting eind mei aan.

Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB en Mind pleiten al langer voor het geven van voorrang aan de groep. Op die manier moet volgens de organisaties eerder een einde worden gemaakt aan "het sociaal isolement waarin vele gezinnen met een kwetsbare ouder of kind soms al meer dan een jaar verkeren".

Door: ANP