Normal_justitie__rechtbank

Toen de 24-jarige medewerker van een Goudse zorginstelling een keer vergat om het camerasysteem uit te zetten, werd hij door zijn collega’s betrapt op aanranding van een bejaarde, dementerende vrouw. “Buitengewoon schokkend en ernstig”, aldus de officier van justitie. Zij wil dat de man zolang als nodig gedwongen behandeld wordt. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

De man was anderhalf jaar in dienst van de zorginstelling en onder meer belast met het verschonen van de dementerende vrouw. Daarbij is het gebruikelijk om het interne camerasysteem tijdelijk uit te zetten. Toen hij dat op 29 december 2019 een keer vergat, zagen drie collega’s op de monitor hoe hij de intieme delen van de vrouw betastte. Een van hen had de tegenwoordigheid van geest om de monitor met haar telefoon te filmen (aangezien het camerasysteem geen beelden opslaat).

Misbruik over langere tijd

De zorginstelling deed aangifte bij de politie en ontsloeg de man. Die werd daarop aangehouden. Tijdens zijn verhoor gaf hij toe de vrouw maximaal tien keer betast te hebben. Tegen een getuige heeft hij echter gezegd dat hij dat tientallen keren heeft gedaan. Duidelijk is dat het misbruik over langere tijd heeft plaatsgevonden.

Geestelijk kwetsbaar

Ook staat voor de officier vast dat het slachtoffer door haar geestelijke toestand haar wil onvoldoende duidelijk kon maken en geen weerstand kon bieden tegen de seksuele handelingen. “Het slachtoffer was door haar dementie geestelijk kwetsbaar en voor de verzorging van verdachte afhankelijk. Die heeft daarvan misbruik gemaakt voor zijn eigen seksuele gerief.”

Na een voorarrest van 125 dagen is de verdachte gedwongen opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek voor zedendelinquenten. De officier van justitie wil dat hij daar behandeld blijft worden zolang de deskundigen dat nodig vinden. Daarna moet hij van haar een ambulante behandeling ondergaan en zich laten begeleiden door de Reclassering. 

Om ervoor te zorgen dat hij daaraan meewerkt, hangt hem een flinke voorwaardelijke straf van 240 dagen boven het hoofd. Voldoet hij niet aan de opgelegde voorwaarden, dan moet hij alsnog de cel in om die voorwaardelijke straf uit te zitten. Ook vroeg de officier om een beroepsverbod voor vijf jaar voor de zorgsector.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Door: Nationale Zorggids