Infecties met resistente bacteriën vormen een grote bedreiging voor kwetsbare mensen, zoals de bewoners van verpleeghuizen. Daarom is het cruciaal dat verpleeghuizen de juiste maatregelen nemen. Maatregelen die zorgen voor een schone, veilige omgeving. Zo kunnen deze resistente bacteriën zich niet verspreiden en zo ontstaan er niet nog meer resistente bacteriën. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt met een factsheet ‘Infectiepreventie in de verpleeghuiszorg’ extra aandacht voor dit belangrijke thema. Dit meldt de inspectie.
De inspectie bezocht 19 verpleeghuizen die aangaven dat ze geen audit uitvoeren op het gebied van infectiepreventie. Dit gaf de inspectie aanleiding om te toetsen of deze instellingen het thema infectiepreventie wel voldoende prioriteit geven. De bevindingen van deze 19 bezoeken zijn terug te lezen in de factsheet. De inspectie verwacht dat de verbeterpunten op het gebied van infectiepreventie van deze instellingen voor andere verpleeghuizen tot voorbeeld kunnen dienen. Zo leren verpleeghuizen van elkaar. Ook de brancheorganisaties hebben hier een belangrijke rol in.
Antibioticabeleid vraagt om prioriteit
Goede infectiepreventie en een effectief antibioticabeleid vragen om een bedrijfscultuur waar deze thema’s prioriteit krijgen. Deze aandacht helpt om de veiligheid van bewoners te garanderen. De specialist ouderengeneeskunde is hierbij verantwoordelijk voor een beleid dat er voor zorgt dat de verplegenden en verzorgenden goed weten wat ze moeten doen om veilige zorg te leveren aan kwetsbare ouderen.
Toezicht gaat door
Bestuurders hebben als taak om rond deze thema’s deskundigheidsbevordering en scholing de stimuleren. Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in Verpleeghuizen’ van het ministerie van Volksgezondheid en de verschillende brancheorganisaties stimuleert en ondersteunt verpleeghuizen hierbij. Op de website resistentiepreventie.nl is alle informatie hierover te vinden. De inspectie gaat door met haar toezicht op infectiepreventie bij de verpleeghuizen, om bij te dragen aan de bewustwording en het beter toepassen van de normen door de zorgaanbieders.
Door: Redactie Nationale Zorggids