De nieuwe manier van toezicht houden binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg wordt in grote lijnen als positief ervaren. Zowel door zorgaanbieders als door de inspectie zelf. De wensen en behoeften van bewoners staan steeds meer centraal. Er wordt nu meer gekeken naar de persoonsgerichte zorg. De andere pijlers zijn deskundige medewerkers en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dat meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Sinds maart 2017 is de manier waarop de inspectie toezicht houdt op de ouderen en gehandicapten die in een zorgorganisatie wonen veranderd. Met deze nieuwe vorm kan een inspecteur beter beoordelen of de zorg aan ouderen en mensen met een beperking veilig, professioneel en persoonsgericht is. De inspectie gebruikt hiervoor onder andere een observatiemethode en kijkt daarmee hoe cliënten de zorg ervaren en hoe medewerkers met cliënten omgaan. De inspectie heeft onderzocht of deze manier van toezicht goed aansluit op de zorg die steeds aan het veranderen is.
Van augustus tot oktober 2017 heeft de inspectie zorgaanbieders, koepels en inspecteurs gevraagd naar hun ervaringen met het nieuwe toezicht. Dit ging met gesprekken, vragenlijsten, deelnames aan bijeenkomsten en enquêtes.
Zorgaanbieders gaven aan positief te zijn over dit nieuwe instrument. Het geeft handvatten voor het leren en verbeteren voor de zorgaanbieders. Waar de inspectie tijdens het bezoek op let sluit beter aan bij waar het volgens zorgaanbieders om gaat in de zorg. De nieuwe manier waarop het rapport wordt geschreven is daardoor meer herkenbaar en geeft concreet houvast voor verbeteringen. Als verbeterpunt kwam naar boven dat een organisatie nog niet altijd helder inzicht krijgt over hoe de inspectie tot haar oordeel komt.
Door dit onderzoek is duidelijk geworden dat deze nieuwe vorm de inspecteurs de mogelijkheid geeft om goed te kunnen beoordelen of de zorg veilig, professioneel en persoonsgericht is. Het vraagt nog wel om verdere ontwikkeling. De zorg verandert immers, en het toezicht verandert mee.
Door: Redactie Nationale Zorggids