Het is wetenschappers gelukt om veroudering tegen te gaan door het dna van muizen op te schonen. Deze celherprogrammering zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat ouderen langer gezond blijven en minder kwaaltjes hebben. De verwachting is dat deze nieuwe techniek binnen tien jaar ook op mensen uitgeprobeerd kan worden. De meldt Volkskrant.
Wetenschappers hebben al wel menselijke cellen gebruikt om de werking van de schoonmaakbeurt in het dna te onderzoeken. Zowel bij de muizen als de menselijke cellen was celverjonging zichtbaar. Muizen met de verouderingsziekte progeria leefden gemiddeld 30 procent langer met deze nieuwe techniek. Ook het herstel van spier- en pancreasschade ging sneller met de verjongende techniek.
Gedurende de jaren hechten eiwitten zich aan het dna van mensen. Door het schoonmaken van het dna laten die eiwitten los, waardoor het dna weer jong is. Het is volgens de wetenschappers te vergelijken met het verwijderen van ezelsoren uit een boek, waardoor het papier weer egaal is. Internationale deskundigen zijn zeer te spreken over de ontdekking en waar het in de toekomst tot kan leiden.
Het is nog wel de vraag hoe toepasbaar de techniek voor mensen is. De muizen kregen een soort schoonmaaksetje toegevoegd aan hun dna, iets wat bij mensen niet kan. Ook werkt de opschoningstechniek niet voor dementie. Door het schoonmaken van de cellen zou namelijk ook het geheugen worden aangetast.
Door: Redactie Nationale Zorggids