Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat concluderen onderzoekers uit Nieuw-Zeeland, meldt de Volkskrant.
Ouderen die via voeding niet genoeg calcium binnenkrijgen, krijgen van artsen aangeraden om een calciumrijk dieet te volgen of om kalktabletten te slikken, meestal in combinatie met vitamine-D-pillen. Dit helpt broze botten of botbreuken te voorkomen, maar dat is volgens de Nieuw-Zeelanders onzin. Zij hebben in twee studies alle betrouwbare onderzoeken op een rij gezet en slechts een fractie van de studies zou een verband aantonen tussen calciuminname en botbreuken. De invloed van calcium op botsterkte is daarnaast in de studies verwaarloosbaar klein.
Volgens Paul Lips, emeritus hoogleraar endocrinologie in het VUmc, gaan de onderzoekers ver in hun conclusies. “Ze vinden een effect. Weliswaar een heel klein effect, maar niet zo klein dat je het kunt negeren. Het moet niet zo zijn dat die enkeling die wel degelijk extra calcium nodig heeft nu zijn supplementen op de plank laat staan.”
Lips zegt dat de Nieuw-Zeelanders een Franse studie aanhalen, waarin wordt beweerd dat er wel een significant effect van calcium op botten is gevonden. “Voor hen is het wellicht wel belangrijk om de calciuminname te verhogen”, zegt hij.
© Nationale Zorggids