Het huidige eetpatroon van kinderen tussen de 1 en 3 jaar werkt volgens professor Koen Joosten van het Erasmus MC tekorten aan vitmines, vezels, omega-3 vetzuren en ijzer in de hand. Hij pleit voor standaard screening van voeding- en leefstijlgewoontes van jonge kinderen, zodat mogelijk gezondheidsrisico’s vroegtijdig aangepakt worden. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Jonge kinderen met een ongezonde leefstijl - waar ongezond eten, onvoldoende beweging en veel beeldschermtijd onder vallen - hebben later een grotere kans op overgewicht, bijziendheid, gaatjes in hun gebit en gewrichtsklachten. Joosten licht toe dat kinderen in de groei andere voedingsbehoeften hebben dan volwassenen. Zo hebben ze andere behoefte van micro- en macronutriënten. Zo moeten kinderen meer calorieën en eiwitten per kilogram binnenkrijgen dan volwassenen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer is voor kinderen vijf keer hoger dan bij volwassenen. Van calcium hebben ze 3,5 keer zoveel nodig en van vitamine D zeven keer.
Niet genoeg fruit, groenten en noten
Uit recent onderzoek blijkt dat het huidige eetpatroon van kinderen tussen de 1 en 3 jaar hier niet aan voldoet. Peuters eten bijvoorbeeld niet genoeg fruit, groenten, noten en vis. En slechts 59 procent van deze kinderen krijgt druppels of tabletjes vitamine D. Tegelijkertijd krijgen ze te veel calorieën en eiwitten binnen, net als zout, suiker en verzadigd vet.
Laatste trimester
Als het aan Joosten ligt, beginnen vrouwen tijdens de zwangerschap al met gezond eten. “Het aanleren van groente eten begint namelijk al in de baarmoeder. Door in het laatste trimester van de zwangerschap gevarieerd groenten te eten, wordt die smaak doorgegeven aan het kind in de buik.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky